Kategorie: Wszystkie | Cyber-akcja | Morza i Oceany
wtorek, 15 lipca 2008
Junichi i Toru na wolonści
Dziś o godzinie 23:30 czasu lokalnego, dwójka naszych aktywistów która od ponad dwudziestu dni przebywała w areszcie, została zwolniona za kaucją.

Po zmasowanych protestach, które miały miejsce na całym świecie, sąd w Aumori podjął decyzję o zwolnieniu ekologów za kaucją. Oznacza to, że jeszcze tej nocy Junich i Toru wrócą do swoich rodzin.

Wyjście za kaucją nie oznacza końca procesu, ale na reszcie Junichi i Toru będą mogli odpowiadać z wolnej stopy.
17:11, kasia-greenpeace , Morza i Oceany
Link Komentarze (1) »
środa, 02 lipca 2008
23 dni w areszcie bez postawiania zarzutów

Wczoraj Sąd w Aumori zadecydował, że Junichi i Toru pozostaną w areszcie kolejne 10 dni. W sumie nasi aktywiści spędzą tam 23 dni! Nie mają przy tym postawionych żadnych zarzutów.

To ciekawe, że policja zamiast zająć się śledztwem w sprawie ujawnionej przez Greenpeace afery korupcyjnej związanej z nielegalną sprzedażą wielorybiego mięsa, woli trzymać naszych aktywistów w areszcie. Wychodzi na to, że Japoński Rząd robi wszystko, żeby zatuszować przestępczą działalność floty wielorybniczej opłacanej z pieniędzy podatników.

Podczas rozprawy Junichi przekazał wiadomość dla wszystkich, którzy wspierają go na całym świecie. Poniżej wklejam oryginalną wiadomość od niego.

Dear Friends,

Thank you everyone for your support and vigilance over the last days. Thank you to the 185,000 of you who have sent the email to the Japanese Government asking for our release, and those of you who have sent it to their friends. We have heard from our lawyers about how many emails have been sent, and it reminds us that we are not alone. Thank you also those who mounted peaceful protests and vigils at Japanese Embassies around the world calling for justice for myself and Toru and justice for the whales.' It helps us to know that so many are thinking of us and of the fate of the whales.

We STILL need your help. We have been ordered to remain in custody for a total of 23 days -- the maximum allowed under Japanese law --without being charged with any crime.

Please encourage your friends to send an email if they have not already. Keep watching for news from Greenpeace of more actions you can take and make sure that the global demand for our release and to investigate the whale meat scandal we exposed, is heard loud and clear here in Japan.

With hope and thanks

Junichi Sato, Greenpeace Japan

----------------------------------------------------------------------------------

Działaj teraz, podpisz petycję!

Petycja do Ambasadora Japonii w Polsce

Petycja do Premiera Japonii

14:25, kasia-greenpeace , Morza i Oceany
Link Komentarze (1) »
wtorek, 01 lipca 2008
Ponad 180 tysięcy osób żąda wypuszczenia Toru i Junichi

Globalny protest w sprawie zatrzymanych aktywistów Greenepace ciągle trwa. Już ponad 180 tysięcy ludzi podpisało cyberprotest skierowany do premiera Japonii. Cały świat żąda uwolnienia Junichi i Toru.

Aktywiści zostali zatrzymani 20 czerwca i są przetrzymywani w areszcie bez postawienia im zarzutów. Dziś odbyło się kolejne przesłuchanie w tej sprawie. Sędzia zadecyduje czy pozostawić ich w areszcie czy wypuścić na wolność. Nie znamy na razie wyników przesłuchania.

W sprawę zaangażowana jest grupa prawników WATCH, którzy monitorują kwestie przestrzegania praw człowieka w Japonii w związku ze szczytem G8, jaki odbędzie się w lipcu w Japonii.

Stanowisko WATCH w sprawie zatrzymanych:

„Zatrzymanie dwóch aktywistów Greenpeace to jawne naruszenie podstawowych praw człowieka. Niesprawiedliwy areszt bez postawienia zarzutów, śledztwo oraz działania przeciwko wolności wypowiedzi to tylko przykłady naruszeń. Policyjne represje dotykające aktywistów są nie do przyjęcia przez międzynarodową społeczność.”

11:15, kasia-greenpeace , Morza i Oceany
Link Dodaj komentarz »