Kategorie: Wszystkie | Cyber-akcja | Morza i Oceany
wtorek, 30 stycznia 2007
Na szlaku nadziei....

„Esperanza” jest już w drodze na wody Oceanu Południowego. Zanim wyprawa dotrze na miejsce i aktywiści staną oko w oko z japońskimi wielorybnikami, mamy czas na poznanie historii naszego statku.

Statek o nazwie "Echo Fighter" wybudowany został w 1984 w polskiej Stoczni Północnej w Gdańsku. Wraz z 14 innymi, podobnymi statkami  służył następnie w rosyjskiej marynarce, jako statek-straż pożarna. Niestety pod koniec lat osiemdziesiątych, z powodu braku środków, kilka lat spędził bezczynnie w porcie, a następnie kilkakrotnie zmieniał właścicieli. Ostatecznie, zanim trafił pod banderę Greenpeace, „Echo Fighter” służył jako statek przewożący towary w Norwegii. W końcu 72 metrowy statek, o maksymalnej prędkości 16 węzłów, zainteresował Greenpeace. ”Esperanza” jest idealna do krótkich i dalekomorskich rejsów. Posiada także status lodołamacza, co umożliwia nam wykorzystanie jej w regionach polarnych.

Podczas przebudowy dodaliśmy różne usprawnienia techniczne, dzięki którym „Esperanza” stała się bardziej przyjazna dla środowiska, a jednocześnie bardziej zaawansowana technologicznie. Usunęliśmy między innymi wszystkie azbestowe części, zamontowaliśmy specjalny system paliwowy, zapobiegający wyciekaniu paliwa do morza oraz system ogrzewania, który używa energii wytwarzanej przez silniki. To tylko niektóre z usprawnień!

Swoje imię „Esperanza” (w języku hiszpańskim nadzieja), zawdzięcza użytkownikom międzynarodowej strony internetowej naszej organizacji!

18:25, joanna-greenpeace , Morza i Oceany
Link Komentarze (1) »
piątek, 26 stycznia 2007
Esperanza na ratunek wielorybom

EsperanzaUbiegłej nocy nasz statek - "Esperanza" - opuścił przytulny port w Auckland i wypłynął na nieprzyjazne wody Oceanu Południowego. Ten mroźny ocean jest domem największych zwierząt świata – wielorybów.

Właśnie tam udała się też japońska flota wielorybnicza, która pod pretekstem połowów do celów naukowych,  będzie znów zabijać wieloryby.

Aktywiści Greenpeace postanowili podjąć wyzwanie i ochronić, podobnie jak w zeszlym roku, przynajmniej część tych zwierząt przed harpunami Japończyków.

W tym roku Japonia ma zamiar zabić aż 945 wielorybów!

Musimy ich powstrzymać!

17:02, kasia-greenpeace , Morza i Oceany