Kategorie: Wszystkie | Cyber-akcja | Morza i Oceany
wtorek, 06 lutego 2007
Jak wygladają połowy wielorybów
W zeszłym roku załoga naszego statku - Esperanzy stała się świadkiem brutalnego polowania na płetwala karłowatego na terenie Morskiego Rezerwatu Waleni przez japońską flotę wielorybniczą. UWAGA! Nagranie zawiera sceny drastyczne.

13:46, joanna-greenpeace , Morza i Oceany
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 05 lutego 2007
Polski Minister Środowiska właśnie teraz ma możliwość ochrony wielorybów

Przez setki lat wieloryby były bezlitośnie zabijane w celach komercyjnych, co prawie doprowadziło do zagłady wielu gatunków tych największych ssaków morskich. Dzięki staraniom organizacji pozarządowych, między innymi Greenpeace, w 1986 Międzynarodwa Komisja Wielorybnicza (IWC) wprowadziła globalne moratorium (zakaz) na komercyjne połowy wielorybów. Obecnie zakaz ten jest zagrożony!
piątek, 02 lutego 2007
Wieloryby też potrafią kochać

KaszalotParę tygodni temu magazyn New Science opublikował świetny artykuł o emocjach i inteligencji wielorybów. W mózgu tych olbrzymów odkryto komórki związane z inteligencją, a uważane dotąd za charakterystyczne jedynie dla małp człekokształtnych i ludzi. Czy wieloryby są więc bardziej do nas podobne niż sądziliśmy?

Wszystko rozbija sie o posiadanie tak zwanych komórek wrzecionowatych, które odróżniały do tej pory ludzi i małpy człekokształtne od innych ssaków. Dziś wiadomo już, że ta grupa komórek występuje również u wielorybów i odpowiada za przetwarzanie emocji oraz odczuwanie miłości i cierpienia.

Weźmy takie chociażby humbaki. Porozumiewają się, używając ogromnego repertuaru dźwięków, są w stanie rozpoznać swój własny śpiew i układać nowe melodie. W grupach opracowują strategie polowań, które następnie przekazują młodym. Humbaki wytworzyły również więzi społeczne podobne do tych, jakie tworzą ludzie i małpy.

Jeden z wybitnych naukowców, który od lat zajmuje się badaniami nad ssakami morskimi - Patrick Hof z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku, jest przekonany, że komórki wrzecionowate są ściśle związane z wysoką inteligencją waleni:

“Na tle swojego środowiska życia wieloryby prezentują absolutnie wyjątkowe cechy. Nie znają pisma, ale potrafią bardzo wiele, a ich strategie łowieckie są znacznie lepsze od naszych. Fakt występowania równie wyjątkowych cech w tak zróżnicowanych grupach zwierząt jak naczelne i walenie przemawia za koniecznością ich ochrony i pełnego zrozumienia ich biologii i ekologii.”

Mam nadzieję, że odkrycie naukowców przyczyni się do wznowienia dyskusji o poziomie inteligencji wielorybów oraz o moralnych aspektach polowania na te ssaki.

wspomniany artykuł to: 'Whales Get Emotional' Andy Coghilan "New Scientist" z dn. 2 grudnia 2006r.

15:05, kasia-greenpeace , Morza i Oceany
Link Komentarze (11) »
wtorek, 30 stycznia 2007
Na szlaku nadziei....

„Esperanza” jest już w drodze na wody Oceanu Południowego. Zanim wyprawa dotrze na miejsce i aktywiści staną oko w oko z japońskimi wielorybnikami, mamy czas na poznanie historii naszego statku.

Statek o nazwie "Echo Fighter" wybudowany został w 1984 w polskiej Stoczni Północnej w Gdańsku. Wraz z 14 innymi, podobnymi statkami  służył następnie w rosyjskiej marynarce, jako statek-straż pożarna. Niestety pod koniec lat osiemdziesiątych, z powodu braku środków, kilka lat spędził bezczynnie w porcie, a następnie kilkakrotnie zmieniał właścicieli. Ostatecznie, zanim trafił pod banderę Greenpeace, „Echo Fighter” służył jako statek przewożący towary w Norwegii. W końcu 72 metrowy statek, o maksymalnej prędkości 16 węzłów, zainteresował Greenpeace. ”Esperanza” jest idealna do krótkich i dalekomorskich rejsów. Posiada także status lodołamacza, co umożliwia nam wykorzystanie jej w regionach polarnych.

Podczas przebudowy dodaliśmy różne usprawnienia techniczne, dzięki którym „Esperanza” stała się bardziej przyjazna dla środowiska, a jednocześnie bardziej zaawansowana technologicznie. Usunęliśmy między innymi wszystkie azbestowe części, zamontowaliśmy specjalny system paliwowy, zapobiegający wyciekaniu paliwa do morza oraz system ogrzewania, który używa energii wytwarzanej przez silniki. To tylko niektóre z usprawnień!

Swoje imię „Esperanza” (w języku hiszpańskim nadzieja), zawdzięcza użytkownikom międzynarodowej strony internetowej naszej organizacji!

18:25, joanna-greenpeace , Morza i Oceany
Link Komentarze (1) »
piątek, 26 stycznia 2007
Esperanza na ratunek wielorybom

EsperanzaUbiegłej nocy nasz statek - "Esperanza" - opuścił przytulny port w Auckland i wypłynął na nieprzyjazne wody Oceanu Południowego. Ten mroźny ocean jest domem największych zwierząt świata – wielorybów.

Właśnie tam udała się też japońska flota wielorybnicza, która pod pretekstem połowów do celów naukowych,  będzie znów zabijać wieloryby.

Aktywiści Greenpeace postanowili podjąć wyzwanie i ochronić, podobnie jak w zeszlym roku, przynajmniej część tych zwierząt przed harpunami Japończyków.

W tym roku Japonia ma zamiar zabić aż 945 wielorybów!

Musimy ich powstrzymać!

17:02, kasia-greenpeace , Morza i Oceany