Ponad 180 tysięcy osób żąda wypuszczenia Toru i Junichi

Globalny protest w sprawie zatrzymanych aktywistów Greenepace ciągle trwa. Już ponad 180 tysięcy ludzi podpisało cyberprotest skierowany do premiera Japonii. Cały świat żąda uwolnienia Junichi i Toru.

Aktywiści zostali zatrzymani 20 czerwca i są przetrzymywani w areszcie bez postawienia im zarzutów. Dziś odbyło się kolejne przesłuchanie w tej sprawie. Sędzia zadecyduje czy pozostawić ich w areszcie czy wypuścić na wolność. Nie znamy na razie wyników przesłuchania.

W sprawę zaangażowana jest grupa prawników WATCH, którzy monitorują kwestie przestrzegania praw człowieka w Japonii w związku ze szczytem G8, jaki odbędzie się w lipcu w Japonii.

Stanowisko WATCH w sprawie zatrzymanych:

„Zatrzymanie dwóch aktywistów Greenpeace to jawne naruszenie podstawowych praw człowieka. Niesprawiedliwy areszt bez postawienia zarzutów, śledztwo oraz działania przeciwko wolności wypowiedzi to tylko przykłady naruszeń. Policyjne represje dotykające aktywistów są nie do przyjęcia przez międzynarodową społeczność.”

wtorek, 01 lipca 2008, kasia-greenpeace