Greenpeace występuje na forum IWC

W Chile trwa spotkanie krajów członkowskich IWC. Na dzisiejszym posiedzeniu Komisji po raz pierwszy od wielu lat organizacje pozarządowe mogły oficjalnie wystąpić z krótkim przemówieniem skierowanym do delegacji IWC. Przedstawicielem Greenpeace, zabierającym głos w sprawie ochrony wielorybów i zmiany statusu IWC w organizację chroniącą wieloryby, miał być nasz kolega z Japonii Junichi Satu.

Na mocy decyzji sądu Junichi nadal przebywa w areszcie bez postawienia mu żadnych zarzutów. W związku z tym wystąpienie przygotowane przez Junichi zaprezentowała inna osoba z japońskiego biura Greenpeace.

Mamy też dobrą wiadomość. Republika Dominiki (nie mylić z Dominikaną!), która do tej pory trzymała stronę Japonii, postanowiła przejść na stronę krajów broniących losu wielorybów. Po raz pierwszy kraj z pro-wielorybniczej koalicji zmienił swoją pozycję. Mamy nadzieję, że to dopiero początek zmian w Komisji!

Uwolnić aktywistów Greenpeace!

Już ponad 120 tysięcy osób na całym świecie podpisało petycję w sprawie uwolnienia naszych aktywistów.

Ty też możesz to zrobić!

czwartek, 26 czerwca 2008, kasia-greenpeace