Aresztowano aktywistów Greenpeace

Tokio, Japonia — Japońska policja aresztowała dwóch aktywistów Greenpeace, którzy ujawnili aferę nielegalnej sprzedaży mięsa wielorybów przez członków załogi statku wielorybniczego Nisshin Maru. Nasi aktywiści Junichi Sato oraz Toru Suzuki są oskarżeni o to, że dowody w postaci mięsa wielorybów zdobyli w sposób nielegalny.

Ekolodzy ujawnili opinii publicznej skandal jakim jest nielegalny obrót mięsem wielorybów pochodzących z programu badawczego sponsorowanego przez Japoński Rząd. Aktywiści przedstawili dowody w postaci pudełka wielorybiego mięsa pochodzącego z tegorocznego polowania na Oceanie Południowym. Pudełko było szczelnie zamknięte i wysłane na adres prywatny. Greenpeace oznakował je a następnie dostarczył prokuraturze w Tokio, jako dowód w sprawie nielegalnego obrotu wielorybim mięsem.

Nasza organizacja od momentu dostarczenia dowodów domagała się dochodzenia w tej sprawie. Prokuratura uznała dostarczone dowody za kluczowe. Śledztwo trwa, nie znamy jego wyników, jednak do tej pory jedyne aresztowania dotyczą członków Greenpeace. Bardzo zależy nam na ujawnieniu całego procederu, włącznie z aferą korupcyjną wśród przedstawicieli rządu.

AKTUALIZACJE

21 Czerwca 2008 Prokuratura w Tokio oznajmia, że z braku wystarczających dowodów dochodzenie w sprawie nielegalnej sprzedaży mięsa wielorybów przez japońskich wielorybników zostaje zakończone.

Wyjaśnienia co do trudności z zebraniem dowodów można szukać w korupcji, jaką przesiąknięty jest przemysł wielorybniczy w Japonii. Wielorybnictwo jest silnie wspierane przez rząd. Przypuszczamy, że to właśnie jest przyczyną pozostawienia wielu pytań bez odpowiedzi:

• Jeśli Kyodo Senpaku, firma obsługująca japońską flotę wielorybniczą, legalnie dostarczała mięso wielorybów członkom załogi, dlaczego zmieniano zeznania aż trzy razy w ciągu trwania dochodzenia?
  • Dlaczego członkowie załogi kłamali w sprawie zawartości paczek, twierdząc że zawierają one wyłącznie tekturę choć w rzeczywistości były wypełnione mięsem wielorybów?
  • Dlaczego Japońska Agencja Rybołówstwa przed ujawnieniem skandalu twierdziła, że mięso wielorybów nigdy nie było przekazywane załodze statków wielorybniczych?

Pełna lista dowodów znajduje się tutaj (j. ang):

22 czerwca 2008 Dziś rano sąd zadecydował, że dwójka aktywistów pozostanie w areszcie przez kolejne 10 dni. Od tej decyzji złożyliśmy apelację. Nasz prawnik jest zdania, że międzynarodowy nacisk na uwolnienie aktywistów może być kluczowy w tej sprawie.

Działaj teraz, podpisz petycję on-line!

Polowania na wieloryby na Oceanie Południowym są w całości finansowane przez japońskich  podatników w ramach prowadzenia badań nad ssakami morskimi. Program ten był wielokrotnie krytykowany przez międzynarodowe organizacje za brak podstaw naukowych. Teraz dodatkowo nakłada się na to skandal w postaci afery korupcyjnej umożliwiającej nielegalny obrót mięsem wielorybów.

Greenpeace żąda natychmiastowego wypuszczenia aktywistów na wolność i oczyszczenia ich z zarzutów.

Działaj teraz!

• Zażądaj od Ambasadora Japonii w Polsce podjęcia działań na rzecz uwolnienia Junichi Sato oraz Toru Suzuki!

poniedziałek, 23 czerwca 2008, joanna-greenpeace