Aktywiści Greenpeace aresztowani – świat protestuje
Junichi Sato

Prawie 80 tys. osób z całego świata podpisało przez weekend apel do japońskiego rządu o uwolnienie dwóch aktywistów Greenpeace, zatrzymanych w piątek w związku z ujawnionym przez nich w maju br. skandalem korupcyjnym, dotyczącym nielegalnej sprzedaży mięsa wielorybów przez japońskich wielorybników.

Więcej na temat śledztwa Greenpeace tutaj:

Wczoraj sąd w japońskiej miejscowości Aumori zezwolił na zatrzymanie ich w areszcie przez kolejne 10 dni, bez postawienia zarzutów. Prawnik organizacji wniósł apelację, decyzja w tej sprawie zapadnie dziś.

Junichi Sato i Toru Suzuki zostali aresztowani podczas dużej akcji policyjnej, której elementem było przeszukanie japońskiego biura Greenpeace oraz prywatnych mieszkań ekologów. Obaj aktywiści od początku współpracowali z policją składając wyjaśnienia dotyczące tego jak weszli w posiadanie paczki z wielorybim mięsem, którą w postaci dowodu rzeczowego przekazali następnie prokuraturze.

“Aktywiści współpracują z policją i są skłonni złożyć wyczerpujące wyjaśnienia. Nie ma żadnego powodu żeby przetrzymywać ich w areszcie. Policja chce wykorzystać sprawę zatrzymania aktywistów do zastraszenia środowisk ekologicznych, przed zbliżającym się szczytem G8, który rozpoczyna się w Japonii w przyszłym miesiącu” – mówi Katarzyna Guzek, koordynatorka kampanii na rzecz mórz i oceanów. „W demokratycznym kraju nie ma miejsca na wykorzystywanie instytucji państwowych w celu zastraszania. Dwoje zatrzymanych aktywistów Greenpeace nie popełniło żadnego wykroczenia, powinni być jak najszybciej wypuszczeni na wolność.”

Polski Greenpeace uruchomił protest on-line w sprawie zatrzymanych ekologów skierowany do ambasadora Japonii w Polsce. W ciągu ostatnich 48 godzin apel podpisało prawie 2000 Polaków.

Działaj teraz!

• Zażądaj podjęcia działań na rzecz uwolnienia akywistów Greenpeace niesłusznie aresztowanych w Japonii
poniedziałek, 23 czerwca 2008, joanna-greenpeace