Żywe wieloryby są warte więcej niż martwe
Najnowszy raport Narodowego Funduszu na rzecz Zwierząt (IFAW) jasno pokazuje, że oglądanie wielorybów to obecnie jedna z najbardziej opłacalnych gałęzi turystyki dla krajów Pacyfiku. Co roku, obserwacje największych ssaków morskich przenoszą tym krajom zysk w wysokości 23 mln $.

Co roku liczba osób oglądających wieloryby znacząco rośnie. Pod koniec 1998 roku osób zainteresowanych obserwacją waleni było 10 309, w 2005 roku liczba ta skoczyłą do 110 716!

Dane te nie uwzględniają turystów oglądających wieloryby w Australii i Nowej Zelandii. Co roku ich liczba dochodzi do 1,6 miliona a dochód z wypraw organizowanych w celu obserwacji.

Trudno jest przeliczyć życie wielorybów na pieniądze. Jednak nawet biorąc pod uwagę czysto ekonomiczny aspekt polowań na wieloryby, z którego zyski czerpie tylko Japonia, jasno widać że żywe wieloryby są warte znacznie więcej martwe. Dla ekosystemu ich istnienie jest bezcenne.

poniedziałek, 07 kwietnia 2008, kasia-greenpeace