Polowanie zakończone… na razie
Sezon polowań właśnie się zakończył. Japońska flota wielorybnicza wraca do kraju. Nie oznacza to jednak, że zapominamy o wielorybach na kolejny rok!

Proceder wykorzystywania przez Japonię luki prawnej zezwalającej na prowadzenie wielorybnictwa pod pretekstem badań naukowych trzeba ukrócić raz na zawsze. Zastanawiałam się ostatnio nad tym, ile czasu zajęłoby wielorybnikom całkowite wybicie populacji płetwali karłowatych, gdyby każdy z 78 krajów należących do IWC chciał nagle prowadzić „badania naukowe” na wielorybach? Dekadę, dwie, a może pięć lat?

Nie jest dobrze. Prawie połowa krajów (w większości rekrutowanych przez Japonię) tworzących Komisję nie ma nic przeciwko prowadzeniu krwawej rzezi na Oceanie Południowym. Za dwa miesiące odbywa się kolejne spotkanie IWC na którym zapadną decyzje dotyczące dalszego losu wielorybów. Po raz kolejny nie będzie tam delegacji Polski. Wstyd! Przestaję wierzyć w kolejne deklaracje Ministerstwa Środowiska, słyszę je już od pięciu lat! Nie ma czasu na polityczną grę, wieloryby wołają o pomoc.

środa, 09 kwietnia 2008, kasia-greenpeace