551 płetwali karłowatych zabitych w imię nauki
Japonia zdołała złapać 60% z zaplanowanych 935 płetwali karłowatych. Na szczęście dla finwali z 50, które planowali odstrzelić, nie udało im się zabić ani jednego.

Mimo wszystko 551 płetwali karłowatych zginęło w imię „nauki”.
Wielorybnicy skarżą się mediom, że ich nieudany połów to wina ekologów, którzy skutecznie utrudniali im tegoroczne polowanie. Koszty wielorybniczych operacji będą musieli pokryć teraz japońscy podatnicy.

Spotkanie Komisji Wielorybniczej w Chile zbliża się wielkimi krokami. Prawdopodobnie Polska nie zdąży już dopełnić formalności, żeby stanąć ramię w ramię z krajami którym zależy na losie tych największych ssaków morskich. Napisz do Ministra Nowickiego, żeby jak najszybciej rozpoczął proces ratyfikacji odpowiednich dokumentów.

czwartek, 17 kwietnia 2008, kasia-greenpeace