Japończycy wznowili polowania

Przez 14 dni udało się powstrzymać flotę wielorybniczą przed polowaniem. Nisshin Maru, uciekający przed statkiem Greenpeace, nie mógł brać udziału w działaniach floty wielorybniczej i dlatego przez dwa tygodnie Japończycy nie upolowali ani jednego wieloryba.

Strategia jaką przyjęła załoga Espernazy była bardzo skuteczna. Według naszych obliczeń, udało się uratować w ten sposób około stu wielorybów. Niestety nie mogliśmy gonić wielorybników w nieskończoność. Pościg spowodował, że zapasy paliwa na naszym statku szybko się wyczerpały. Załoga musiała podjąć decyzję o zaprzestaniu pogoni i zawróceniu do portu.

Esperanza obrała więc kurs powrotny, pozostawiając na miejscu jednostkę Australijskiej służby celnej Oceanic Viking. Wczoraj dotarły do nas informacje (potwierdzone przez australijskich celników), że wielorybnicy wznowili polowania na wieloryby. Wielorybnikom udało się namierzyć i zabić grupę pięciu płetwali karłowatych.

Powrót do portu nie oznacza, że zakończyliśmy nasze działania na rzecz ochrony wielorybów. Kampania Greenpeace wkracza teraz w kolejną fazę. Przed nami mnóstwo pracy polegającej na przekonaniu polityków do wprowadzenia całkowitego zakazu polowań na wieloryby.

Możesz nam pomóc! Wyślij list do Ministra Środowiska z apelem, żeby jak najszybciej doprowadził do ratyfikacji przez Polskę Konwencji o Uregulowaniu Wielorybnictwa. Tylko to da Polsce prawo głosu podczas najbliższego spotkania Międzynarodowej Komisji Wielorybniczej. Być może to właśnie ten głos przeważy w głosowaniu na rzecz ochrony największych zwierząt zamieszkujących naszą planetę.

czwartek, 31 stycznia 2008, kasia-greenpeace