Głosy z Japonii i Costa Rici

Dziś w Tokio odbyła się konferencja prasowa na której Wiceminister Rolnictwa Toshiro Shirasu w swoim wystąpieniu powiedział, że japońscy wielorybnicy nie mogą wznowić polowań na wieloryby na Oceanie Południowym, ponieważ Greenpeace ściga ich flotę wielorybniczą.

Nasz statek Esperanza ściga wielorybników już 10 dzień. Oznacza to, że od dziesięciu dni żadnego wieloryba nie trafił zabójczy harpun.

Działanie Greenpeace nie jest jednak w stanie rozwiązać całkowicie problemu wielorybnictwa. Do tego potrzeba jest dobra wola Japońskiego Rządu, który musi jak najszybciej podjąć decyzje o zakończeniu programu polowań na walenie.

Mamy też dobre wieści z Costa Rici:

Dziś rano prezydent Oscar Arias i Minister Środowiska Roberto Dobles podpisali deklarację, która ustanawia całą Wewnętrzną Strefę Ekonomiczną Costa Rici Sanktuarium wielorybów!

poniedziałek, 21 stycznia 2008, kasia-greenpeace