14letnia aktywistka aresztowana

Protestować można na dużą i małą skalę. Różnorodne formy, ten sam cel: działanie na rzecz zagrożonych gatunków.

Zainspirowana działaniami Greenpeace na Oceanie Południowym 14-letnia Sophie z Wielkiej Brytanii w ramach protestu przykuła się do bramy ambasady Japonii w Londynie. W tej bezpośredniej akcji towarzyszył jej tata. Dziewczyna, pomimo młodego wieku została zatrzymana przez policję.

Nie była to pierwsza akcja bezpośrednia, w której Sophie brała udział, jednak po raz pierwszy została zatrzymana przez policję. Jak sama mówi:

„To że prokuratura postawiła mi zarzut zakłócenia miru domowego nie jest dla mnie wysoką ceną. Wieloryby na Oceanie Południowym są skazane na straszliwą rzeź, trzeba to powstrzymać.”

Sophie zainspirowała mnie swoim dojrzałym spojrzeniem na świat i odwagą do wyrażania swoich poglądów. W świecie pełnym okrucieństwa i pogoni za zyskiem, każdy głos wzywający do opamiętania się jest na wagę złota. Ta młoda dziewczyna była na tyle zdesperowana, żeby zaryzykować swoją wolność w obronie gatunków, które są zupełnie bezbronne wobec ludzkiej ekspansji.

Sophie i jej ojciec staną przed sądem 6 lutego.

Więcej o proteście Sophie tutaj

poniedziałek, 28 stycznia 2008, kasia-greenpeace