Nowy statek japońskiej floty wielorybniczej

Społeczność międzynarodowa nawołuje Rząd Japonii do zakończenia polowań na wieloryby na Oceanie Południowym. W tym samym czasie flota wielorybnicza planuje budowę nowego statku- przetwórni, który pozwoli prowadzenie rzezi wielorybów przez następne dziesięciolecia.

Japoński przemysł rybacki wydaje gazetę Suisan Keizai, w której czytamy:

... ponieważ Nisshin Maru jest już bardzo wysłużony a jego chłodnie nie są dostosowane do ilości wielorybiego mięsa jakie planujemy transportować do Japonii w ramach projektów badawczych, planuje się budowę nowego statku. (...) Na początku 2007 roku na pokładzie Nisshin Maru wybuchł pożar, podczas którego zginął jeden z marynarzy. Podobne pożary miały miejsce na tym statku także w przeszłości.”

Japońska Agencja Rybołówstwa milczy na ten temat. Nic dziwnego. Na nowy statek z pieniędzy podatników trzeba będzie przeznaczyć miliardy jenów a większość Japończyków jest przeciwna wielorybnictwu. Biurokraci trzymają jednak plany w tajemnicy, najprawdopodobniej ujrzą one światło dzienne gdy będzie już za późno, żeby zmienić plany.

Obecny Nisshin Maru został zbudowany 20 lat temu za około 7 mld jenów (63 mln$). Na pokładzie może przewieźć nawet do 2 tys ton wielorybiego mięsa. Nowy będzie 2-3 razy większy. Jego budowa może kosztować nawet 21 mld jenów (188mln $) a na jego pokładzie będzie można przewieźć do 6 tys ton wielorybiego mięsa oczywiście „w celach naukowych”.

Napisz do premiera Japonii!

Możesz wysłać list do premiera Japonii, żeby powiedzieć mu, że budowa nowego statku to naprawdę zły pomysł.

czwartek, 13 grudnia 2007, kasia-greenpeace